0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Nerede o eski seçimler!

Dilimize son yıllarda giren ve çokça kullanılan bir kelime vardır: Nostalji!.. 

Bu kelime yaşadığımız, ama artık geçmişte kalmış herhangi bir şeye aşırı sevgi ve özlem anlamında kullanılır. 

Bu kelime sabah sabah bütün ruhumu sardı. Şunun şurasında seçimlere 25 gün kaldı. Programlarım nedeniyle Anadolu’yu geziyorum. Hiçbir yerde seçim havası yok desem, abartı olmaz! 

Vallahi dostlar, Sayın Erdoğan olmasa, uzaydan bir grup veya dışardan bir turist kafilesi gelse, bu ülkede seçim olduğunu fark etmez!.. 

Zaman zaman seçimlerden şikayet ettiğimiz de olurdu geçmişte: 

Ah, şu seçimler hayırlısıyla bir bitse de; şu gürültüden, şu çevre kirliliğinden kurtulsak da… diye hepimiz çok söylenir, dururduk!.. 

Hele hele, seçim arabalarının yüksek volümlü sloganik propaganda bağrışmaları yok mu, beynimizi adeta çökertirlerdi… 

Ama, emin olun, bu seçimdeki sessizlik, bana o eski seçimlerin havasını özletti!.. 

Özellikle 30-40 yıl evvelki seçimler!.. 

Neydi o öyle!.. 

Partinin genel başkanı şehrin dışında karşılanır, ayaklarının önünde kurbanlar kesilir, atlı birlikler eşliğinde şehre girerdi… 

Sanki, Fatih İstanbul’a giriyor gibi bir hava oluşurdu!.. 

Şehir, iki-üç gün önceden gelecek genel başkanın partisi tarafından gelin gibi parti bayraklarıyla süslenir, çeşitli pankartlar her tarafa asılır, miting meydanı titizlikle hazırlanır!.. 

Demirel’in, Ecevit’in, Erbakan’ın, Türkeş’in mitingleri gerçekten çok, ama çok canlı geçerdi. 

Mitingin havası ise şehirde seçim gününe kadar devam ederdi… Kahvelerde, liderin sarf ettiği sözler, rakiplerine yönelttiği suçlamalar, vaatleri… taraftarlarınca ballandıra, ballandıra tekrar edilirdi… 

Her partinin bir de gönüllü şerh uzmanları vardı kahvelerde… Şerh, yani yorum… Bunlar liderlerinin sarf ettiği herhangi bir cümleyi öylesine yorumlarla genişletirlerdi ki, taraftarlar mest olurlardı!.. 

Gerçi bunlar olmasaydı, kahvelerde de vakit geçmezdi. 

Televizyonlardaki açık oturumlar, bütün bunları yok etti… Artık kimse kimsenin ağzına bakmıyor, ne dediğini umursamıyor!.. 

Eh, bu da seçim nostaljisi olsun!.. 

Hayırlısıyla şu 25 gün de bir geçseydi diye düşünüyor herkes!.. 

Prof. Dr. Mehmet Çelik Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX